top of page
Yazarın fotoğrafıkenevir.com

Kenevirin Başlıca Özellikleri

Güncelleme tarihi: 27 May 2020


Bitkinin en ayırıcı özelliklerinin başında şüphesiz ki büyüme hızı gelir. Kenevir bitkisi en hızlı büyüyen ikinci bitki olup yaklaşık 4 ile 6 ay arasında olgunluğa ulaşır. Erişkin halindeki boyu 4 metreye kadar uzanabilir. Bir ağacın ortalama 20 senede olgunlaştığı göz önüne alındığında bu çok kısa bir süreyi teşkil eder. Bu durum özellikle lif üretimi ve kağıt hammaddesi üretimi konusunda endüstriyel ağaçlara göre önemli bir avantaj sağlamaktadır.


Bunun yanı sıra karbon negatif bir bitkidir. Yani atmosferden solunum ile yaydığından daha fazla miktar karbon dioksiti bünyesine katar. İstatistiklere göre ortalama olarak 1 hektar endüstriyel kenevir bitkisi, her hasat dönemi boyunca 22 ton karbon dioksiti atmosferden çekmektedir. Yılda iki hasat dönemine kadar yapılabildiği varsayılarak bu sayı iki katına çıkabilir. [1]


Bunun yanı sıra pamuk ve keten gibi lif üretimi konusundaki rakipleri göz önüne alındığında tarım ilaçlarına minimum ihtiyaç duyması ve özellikle pestisit ve herbisitlere çoğu zaman hiç ihtiyaç duymaması ile ön plana çıkmakta ve hem üretim maliyetlerini düşürmekte, hem de dışa bağımlılığı olmayan ve organik üretim sertifikası alınabilecek ürünlerin üretilmesinin önünü açmaktadır. Bünyesinde bulunan çeşitli kimyasallar doğal olarak birçok böcek türünün uzaklaştırılmasında etkin rol oynamakta ve çok sık düzende ekilebilme özellikleri çoğunlukla yabani otların üremesini engellemektedir.


Lifleri çok uzun ömürlüdür. Bu sebeptendirki eski zamanlardan beri bu lifler yelken, halat, çuval ve kıyafet gibi birçok ürünün üretilmesinde kullanılmıştır.


Tohumlarının besleyici özelliği çok yüksektir. 9 esansiyel amino asitin hepsini içermektedir. Bunun yanında %65 globulin edistin ve albumin proteinleri, yağ asitleri, E vitamini, mineraller, 3 e 1 oranında Omega3 ve Omega6 içerir ve sindirimi kolaydır. Tohumları kendi başına bile besin takviyesi olarak kullanılabilmektedir ve yaygın olarak sporcu besini şeklinde sunulmaktadır. Özellikle protein içeriğinin yoğunluğu açısından öne çıkmaktadır. 1 yemek kaşığı kenevir tohumu 3.5 gr protein ihtiva ederken 1 yemek kaşığı keten tohumu 1.3 ve chia tohumu 2 gr protein içermektedir. Bu sebepten kabaca 3 yemek kaşığı kenevir tohumu 1 tavuk yumurtasına eşdeğer protein içeriğine sahiptir.

“Endüstriyel kenevir birçok ülkede ''Yeşil Altın'' olarak tanımlanmakta ve endüstride dışa bağımlılığı azaltması sebebiyle birçok gelişmiş ülkede her yıl yüksek miktarlarda üretilmektedir.”

Referanslar

1) James Vosper BSCHons, FRGS (2011) The Role of Industrial Hemp in Carbon Farming, submission 035 (3)

2.443 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page