Bir ürün olarak endüstriyel kenevirin belki de en büyük artısı çok hızlı bir şekilde büyüyebilmesidir. Pamuk ve ketene göre katkat hızlı bir şekilde hasata hazır bir hale gelmektedir. Endüstriyel amaçlı ekilen kenevir bitkileri 80-120 gün içerisinde 2 ila 4 metre arası boylara erişebilirler. Çok sıkı düzende, metrekareye ortalama 150 sap düşecek şekilde, ekilebilirler. Bu sıkı düzen ve yüzeye yakın yerlere kadar uzanan kök yapısı doğal olarak yabani otların da büyük ölçüde önüne geçebilmektedir.
Bitkiler genelde erken veya orta dönem çiçeklenme zamanlarında hasat edilir. Hasat makinesinin kesici barları yerden yaklaşık 1-1,3 m arasında çalıştırılarak hem lif kısımları hem de tohumlu kısımları elde edilebilir. Bu aşamadan sonra saplar kesilir ve temizlenir. Kenevir lifleri ikinci aşamada havuzlama yapılarak bitkiden ayrılır. Bu, bitkinin iç kısmı ile dış lifleri arasındaki bağı kuran pektin kısmının parçalanması ile sağlanır. Havuzlama işlemiyle uzun sak lifleri bitkinin lif içermeyen kısımlarından ayrılmış olur. Sürecin daha hızlı olması için enzimler kullanılabilmesine karşın daha doğal olan fakat uzun sürebilen suda havuzlama yöntemi ile de yapılabilir.
Lifler ayrıldıktan sonra bir araya getirilip çekilerek uzun ve tek parça bir yumak haline getirilir.
Bu aşamadan sonra oluşacak ürünün kalitesine ve ihtiyacına göre farklı kalınlıktaki iplikleri çeşitli tezgahlarda örerek değişik kalitelerde kumaşlar elde edilmektedir. Bu iplikler ayrıca pamuk veya ipek gibi başka malzemelerle de bir araya getirilerek kullanılabilmektedir. Yalnızca kenevirden yapılan kumaşlar dayanıklı olmalarının yanı sıra oldukça da sert ve ağırdırlar. Bu yüzden ham halde kullanılmaları ciltte aşındırmalar yapabileceği için giyim amaçlı üretilen kumaşlarda ek olarak yumuşatıcı kimyasal uygulaması yapılmaktadır. Bu kimyasal yumuşatma süreci kostik soda ya da asit bazlı kimyasallar ile yapılmaktadır. Eğer organik bir method tercih edilirse de bu genellikle rafine tarama yöntemi veya meyve bazlı biyo-çözünebilir solüsyonlar kullanılarak yapılabilmektedir.
Kenevir kumaşının avantaj ve dezavantajları;
Avantaj
Kenevir kumaşının en büyük avantajı tüm diğer kumaş liflerine göre çok daha dayanıklı ve güçlü olmasıdır. Kullanıldıkça da giderek yumuşar. Gözenekli bir yapıya sahip olmasından dolayı nefes alabilir. Yazın serin ve kışın sıcak tutabilecek kumaşlar kenevir lifleri ile elde edilebilir. Asıl olarak sıcak iklimlerde kullanımı daha yaygındır çünkü liflerin ısıl dayanımı yüksektir. Solmalara karşı da dayanıklıdır ve güneşten gelen UV ışınlarını süzme özelliğine de sahiptir. Hipoalaerjenik olması yönüyle organik haliyle hassas ciltlerin de kullanımına uygundur. Boyanmaya uygun bir yapısı vardır ve doğal olarak parlaktır.
Dezavantaj
Kenevirin en karakteristik özelliklerinden birisi aşındırıcı yapısıdır. Bu sebepten cilt üzerinde yumuşak bir his bırakmaz. Fakat bu durum başka materyaller ile birleştirildiğinde aşılabilir. Elastik toparlanması da oldukça düşüktür ki bu sebepten keten gibi oldukça çabuk kırışabilen bir yapıdadır. Isıya dayanıklı olmasının yanında sıcak ve nemli koşullarda mantarların üreyebileceği bir ortam oluşturabilir. Bu küf, materyali zayıflatır. Bunun önüne geçmek için ise bakır nefenat maddesi sıklıkla kullanılmaktadır.
Comments