top of page

Covid -19 Pandemisi'nin Kenevir Endüstrisine Etkileri

Güncelleme tarihi: 27 May 2020

2020 yılının başından beri tüm dünyada giderek etkisini arttıran Covid-19 salgını şüphesiz ki bütün insanların hayatlarına bir şekilde dokundu ve sosyal hayat ile birlikte iş yaşantısını, iş yapış biçimini ve birçok iş kolu için pazar hacimlerini büyük bir ölçüde değiştirdi. Oluşan bu ‘’Yeni Normal’’ içerisinde tüm diğer sektörler olduğu gibi son 10 yıldır durmaksızın bir büyüme eğrisi içerisinde olan kenevir sektöründe de payına düşeni aldı.



Amerika


Tüm Dünya’daki kenevir pazarı hacminin yarısından fazlasına sahip Amerika, şüphesiz ki yaşanan küresel sağlık krizinden en çok etkilenen bölge olmuştur. Kuzey Amerika yasal kenevir pazarı, 2018'de yıllık %30 artışla 12 milyar dolara ulaşmıştı. En büyük pazar, 10,4 milyar dolar hacme sahip ABD' nin elinde bulunmaktadır. Bunu 1,6 milyar dolar ile Kanada takip etmektedir.


Kenevir endüstrisi analistlerinden Arcview Market Research’ün raporu, Kuzey Amerika’daki tüm yasal kenevir pazarının satışlarda 24,5 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyor. Kısa vadede ise 2021 yılına kadar %28’lik bir ek büyüme öngörüsü bulunulmuştu.


Amerika Birleşik Devletleri’nde alınan ve belki de kenevir endüstrisini en çok etkileyen ve şaşırtan karar ilk aşamada 13 eyalette kenevir dispanserlerinin ‘’kritik işletme’’ olarak sınıflandırılıp koruma tedbirleri kapsamına alınması olmuştur. Dispanserler hakkında alınan bu karar sonucu tüm bu eyaletlerde satışların arttığı görülmüştür [1] [2]. İlk aşamada California, Colorado, Illinois, Marryland, Michigan, New Jeysey, New Mexico, New York, Ohio, Oregon ve Washington bu kapsamda koruma tedbirleri alan eyaletler oldu. İkini aşamada ise Chicago, Denver ve San Francisco ‘da bu tedbirlere katılan eyaletler oldu. Kenevir şirketlerinin hisse senetlerinde ise artan talebe ilişkin raporların ardından artışlar gördü. Bazı bölgelerde evlere servis hizmetleri başlatıldı. Buna örnek olarak 23 Mart 2020'de Denver'da yapılan satışlar, aynı hafta içi siparişi vermeden önceki hafta içi yüzde 392 arttı. [3] İç ekonomide durumun bu şekilde olmasına rağmen ithalat/ihracat piyasasının daralması yıllık hacimde toplamda %30’un üzerinde bir daralmaya sebebiyet verdi.



Avrupa


Şimdiye kadar Avrupa tıbbi kenevir pazarı, Covid-19 pandemisinin neden olduğu tedarik zinciri bozulmalarından sıyrılmayı başardı. Bunun belki de en büyük sebebi Avrupa’daki katı sağlık mevzuatları sebebiyle üretimin Çin’e bağlı olmayışı ve tamamen yerli üretimlerin desteklenmesi.

Avrupa’nın lider şirketlerinden biri konumundaki BedroCan şirketi, yayınladığı raporda pandeminin normalde beklenenin üzerinde pozitif ya da negatif herhangi bir ekonomik etkiyi şirketleri açısından yaratmadığını duyurdu. [3]


Bir başka şirket ise yayınladığı ilk çeyrek raporunda, Şubat ve Mart aylarındaki satışlarının toplamda 4.3 milyon avroya ulaştığını ve 1.6 ton ürün sattıklarını açıkladı. Bu rakamlar göz önüne alındığında bölgesel satışların geçen senin aynı dönemine göre %25 oranında arttığı görülmektedir.


Referanslar;


1) Levin, Dan (2020-03-25). "Is Marijuana an 'Essential' Like Milk or Bread? Some States Say Yes". The New York Times. ISSN 0362-4331. Retrieved 2020-04-01.


2) "Cannabis finds its moment amid coronavirus outbreak". POLITICO. Retrieved 2020-04-01.


3) Mitchell, Thomas (March 29, 2020). "Denver Pot Sales Jump 392 Percent During March 23 Shutdown Scare". Westword. Denver.


4) mjbizdaily.com/bedrocan-ceo-european-medical-cannabis-supply-chain-stable-despite-covid-19-crisis/

1.076 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page